Kalp ameliyatları sonrası bakım

Kalp Ameliyatları Sonrası Bakım

Kalp ameliyatları sonrası hastanın iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterir. Her insanın bünyesi farklı olduğu gibi olduğu kalp ameliyatı da farklıdır.

Kalp ameliyatları sonrası hastanın iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterir.  Her insanın bünyesi farklı olduğu gibi olduğu kalp ameliyatı da farklıdır. Kalp damar hastalıkları, kapak hastalıkları veya doğumsal anomalilere göre belirlenen farklı ameliyat biçimleri vardır.

Ameliyat sonrası ilk 20-24 saat hasta Kalp Damar Cerrahisi yoğun bakım servisinde takip edilir. Bu süre hastanın profiline göre 72 saate çok nadiren ise birkaç güne kadar çıkabilmektedir. Hastanın yoğun bakımda takip edilmek istenmesinin ana nedeni orada mevcut olan teknolojik imkanlardır. Çoğu zaman hasta yakınları tarafından endişeyle karşılanan bu durum aslında sürecin bir parçasıdır.

Yoğun bakım süreci sonrası hasta Kalp Damar Cerrahisi yatan hasta servisine alınır. Burada medikal tedavisi hemşireler tarafından devam ettirilir. Bu esnada hasta refakatçisi de evde bakım konusunda eğitilir. Böylelikle evde bakım esnasında bireylerin endişe etmesine gerek kalmaz. Hastalar post operatif dönemde (ameliyat sonrası) genellikle 5. Gün taburcu edilmektedir. Bu sürenin uzatılmaması hastanın menfaatinedir. Daha önce de değindiğimiz gibi; enfeksiyonların önlenmesinde bu hayati bir konudur. Ev ortamı hastalar açısından daha güvenlidir.

Kalp ameliyatından sonra dikkat edilecek hususlar ise şu başlıklar altında toplanabilir.

Yatış Pozisyonu : Kalp ameliyatı olmuş olan hastanın göğüs kafesi açıldı ise; 2 ay boyunca sırtüstü pozisyonda yatması gerekir. Göğüs kemiğinin iyileşmesi için bu şarttır. Sağa veya sola dönüp yatmak sternumun (Göğüs Kemiği) açılmasına sebep olabilir. Bu durumda hasta tekrar ameliyat edilmek zorundadır. Sürekli sırtüstü pozisyon hastada bası yarası riskini artırır. Dolayısıyla hasta sık sık yürüyüş yapmalıdır.

Mobilizasyon (Yürüyüş) : Hastalar yoğun bakım ünitelerinden çıkmadan mutlaka gezdirilmektedir. Bu aynı şekilde serviste de devam eder. Vücut kondisyonunun geri kazanılması ve bağırsak hareketlerinin hızlanması için bu gereklidir.  Taburcu olunduktan sonra ev ortamında da hasta yatağa bağımlı kalmamalı, ev içerisinde dahi olsa mutlaka yürütülmelidir. Bunun dışında ağır beden hareketlerine izin verilmemektedir. 

Vücut Bakımı : Kalp ameliyatı sonrası, hemşireleri tarafından hastalara vücut bakımları yataklarında verilmektedir. Hastaya uygulanan drenler (hortumlar) çıkarıldıktan sonra hastalar banyo ettirilmekte ve gün aşırı banyo tavsiye edilmektedir. Banyo esnasında dikkat edilecek en önemli husus hastanın düşme riskinin önüne geçmektir. Göğüs kemiği kesik olduğundan ilk 3 ay bu konuda çokm dikkatli olunmalıdır. Diğer husus ise ameliyat yaralarının üstünün ovalanmaması ya da liflenmemesidir. Yara kabuklarını kaldırmak o bölgede açılmalara sebep olabilir.  Yaralar titizlikle gözlenmeli; kızarıklık, kötü kokulu akıntı, yüksek ateş gibi belirtiler görüldüğü taktirde mutlaka doktoruna bilgi verilmelidir.

Tromboembolitik Çorap Kullanımı :  Kalp ameliyatı yapılırken bacaktan damar alındı ise ameliyat sonrası tromboembolitik çorap önerilmektedir. Kullanılması gereken çorap hastanın kilosuna ve boyuna göre değişiklik gösterir. Çorapların kullanılması bacaklardaki ödemi azaltır. Damar alınan bölgedeki dolaşıma yardımcı olur. Ameliyat sonrası 6 hafta kadar kullanılması tavsiye edilir.

Göğüs Korsesi: Kalp ameliyatı sonrası göğüs kemiği açıldı ise hastaların emniyeti açısından göğüs korseleri tavsiye edilmektedir. Kesik olan göğüs kemiğini çepeçevre sararak; vücut hareketlerinden minimum düzeyde etkilenmesini sağlarlar. Taburcu olunduktan sonra 6 hafta boyunca kullanılması önerilir. İstirahat halindeyken çıkarılabilir. Ancak ani gelebilecek öksürüğe karşı hazırlıklı olunmalı ve kalp yastığı bulundurulmalıdır. Hasta korsesiz ise yastığı iki eliyle göğsüne bastırıp öksürebilir. Riskleri azaltması bakımından bu durum da önemlidir.

Triflow çalışılması : Kalp ameliyatı olmuş olan hastanın göğüs kafesi açıldığı ve bu esnada akciğerlerde bir kapanma meydana geldiği için; ameliyat sonrası akciğerin eski durumuna getirilmesi gerekir. Bunun en etkili yöntemi ise Triflow

dediğimiz, akciğer egzersiz aletidir. Egzersizler 6 hafta boyunca sürdürülmelidir. Uyanık kalınan süre içerisinde saat başı 10-15 akciğer egzersizi genellikle yeterli olmaktadır.

Vücut hareketleri : Kalp ameliyatından sonra  göğüs kemiğinin iyileşmesi 3 aya kadar sürebilmektedir. Bu nedenle bu süre içerisinde vücut hareketlerinin kontrollü yapılması gerekir. Ağırlık kaldırmamaya, göğüs kemiğini zorlayacak hareketlerden kaçınmaya özen gösterilmelidir.  Kalabalık ortam olmaması şartıyla dış ortamda kısa yürüyüşler yapılabilir. Düşme ve çarpmalara karşı dikkatli olunmalıdır. 

Düzenli ilaç kullanımı : Kalp ameliyatı sonrası düzenli ilaç kullanımı çok önemlidir. Ritim düzenleyici ve kan sulandırıcılar, kalp ameliyatı olmuş kişiler için mutlaka düzenli kullanılması gereken ilaçlardır. Doktorunuzun uygun gördüğü süre aralıklarında hiç aksatılmadan kullanılmalıdır. Doktorunuzun kesmediği hiçbir ilacı tek başınıza alacağınız kararla kesmeye kalkışmayınız. 

 

Bu başlıklar altında topladığımız bilgiler dışında merak ettiğiniz her konuda iletişim bölümümüzü kullanarak her türlü sorunuzu iletebilirsiniz. Sorularınız kısa süre içerisinde tarafımızdan cevaplandırılacaktır.

 

Sağlıklı günler dilerim.

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. esen dedi ki:

    Esim ameliyat olalı 11 gün oldu by pas yarasınin bir kısmından kırmızı beyaz karışımı bir sıvı geliyor özellikle yürürken banyo sonrası balgam çıkarırken çok endiseleniyorum sürekli kurutuyorum batıkon suruyorum bu akıntı normalmi

  2. fatma dedi ki:

    Amalıyat once si sol kolu agrıyordu 3 haftadır amalıyat olmus hala kolu ağrıyor peki bu normel biseymi acaba

  3. mesut dedi ki:

    aort kapak amaliyatı oldum ilk defa dışarıda yürüdüm ve çok terleme yorgunluk nefes darlığı oldu normalmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir