Kalp Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon

Kalp Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon

Kalp ameliyatları sonrası kuşkusuz en istenmeyen durum enfeksiyondur. Yeni ameliyat olmuş hastaların savunma mekanizmaları önemli ölçüde zayıflar. Dolayısıyla enfeksiyon karşısındaki dirençleri de düşük olur.

Kalp ameliyatları sonrası kuşkusuz en istenmeyen durum enfeksiyondur. Yeni ameliyat olmuş hastaların savunma mekanizmaları önemli ölçüde zayıflar. Dolayısıyla enfeksiyon karşısındaki dirençleri de düşük olur. Ameliyat sonrası dönemi oldukça zora sokan bu durumdan kaçınmanın ise basit birtakım kuralları mevcuttur. Bunlara uyulması halinde bu dönem sağlıklı bir şekilde atlatılabilmektedir. Enfeksiyon gelişen hastaların ise yine klinik gözlem altında tutularak takip edilmesi sağlanmalıdır.

Kalp ameliyatı sonrası enfeksiyonun önüne geçmek için multidisipliner bir yaklaşım tarzı uygulanmalıdır. Doktorundan hemşiresine, yardımcı sağlık personelinden hasta yakınına kadar herkesin konuyla ilgili bilgilendirilmiş olması gerekir. Bu doğrultuda çalışmakta olduğumuz kurumda sürekli olarak eğitimler düzenlenmekte ve personel bilinçlendirilmektedir.

Bu konuda belki de en kritik rolü hasta yakınları oynamaktadır. Hastanede ve evdeki ziyaretçi kısıtlamasına uyulmaması bu zincirin kırılmasındaki en önemli nedendir. Dolayısıyla hasta yakınlarının bu durumda empati kurup ziyaret süresini kısa tutarak; mümkünse hasta odasına girmeden, iyi dileklerini iletmeleri en yerinde davranış olacaktır. Hastalar bu konuda eğitildiğinden bu davranıştan daha çok memnun olacağına emin olabilirsiniz.

Enfeksiyon kontrolünde günümüzde artık herkes tarafından kabul gören bir başka husus da el hijyenidir. El hijyenine dikkat edildiği gözlenen olgularda enfeksiyon bulgusuna neredeyse rastlanmamıştır. Bu basit kuralı da uygulayarak enfeksiyon kontrol zincirine sağlam bir halka ekleyebilirsiniz.

Bu temel hususlar dışında enfeksiyon kaynakları ise kuşkusuz Hastane Enfeksiyonlarıdır. Hastanelerin iç florası ev ortamına göre enfeksiyonlara daha yatkındır. Günümüzde bütün hastanelerde Enfeksiyon Kontrol Komiteleri oluşturularak sürekli denetimler uygulanmakta ve ilgili önlemler alınmaktadır. Yine de doktorunuzun uygun gördüğü taburculuk sürenizi uzatmamanızı öneriyoruz. Kimi hastalarımızın hastane ortamını güven verici bulması ve taburculuk süresini uzatmak istemesine sık sık şahit oluyoruz. Siz siz olun böyle bir hataya düşmeyin. Unutmayın zaman ne kadar uzarsa enfeksiyon riski bir o kadar artacaktır.

Kişisel hijyen ve beslenme alışkanlıkları da bu kapsamda değerlendirilmesi gereken kriterlerdir. Hastanın uygun görülen aralıklarla vücut bakımının verilmesi gerekir. Önerilen şekilde diyet uygulaması ve kalp ameliyatı sonrası ilk üç ay boyunca vücuda ağır gelecek hareketlerden kaçınılması gerekir.

Tüm bunlara dikkat edildiği taktirde sizlerin böyle bir durumla karşılaşmayacağınızı söyleyebiliriz.

Enfeksiyon gelişen hastalarda ise; günümüz teknikleri sayesinde uygun ilaçlar tespit edilmekte ve enfeksiyon zaman içerisinde kontrol altına alınabilmektedir.

Sağlıklı günler dilerim.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir