Kalp ameliyatı sonrası korse kullanımı

Kalp ameliyatı sonrası korse kullanımı

Açık kalp ameliyatları sonrası sık sorulan sorulardan birisi de; ameliyat sonrası korse kullanımının gerekliliği ile ilgilidir.

Açık kalp ameliyatları sonrası sık sorulan sorulardan birisi de; ameliyat sonrası korse kullanımının gerekliliği ile ilgilidir. Hastalarımızın iman tahtası olarak da bilinen göğüs kemiği, ameliyat sırasında ortadan ikiye kesilerek kalbe ulaşılmaktadır. Kalp ameliyatı sonrası ise çok dayanıklı tellerle birbirine tutturulur. Göğüs kemiğinin iyileşme süresi yaklaşık olarak 6 hafta sürebilmektedir. Bu süre içerisinde dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar vardır.

Vücut hareketlerine dikkat..!!

Kalp ameliyatı sonrası vucüt hareketleri, ameliyat bölgesini zorlamayacak nitelikte yapılmalıdır. Önceki yazılarımızda da değindiğimiz üzere, açık kalp ameliyatı sonrası dönemde yarı oturur pozisyonda sırtüstü yatak istirahati önerilmektedir. Bunun yanında, ani ve ağır hareketlerden kaçınma, öksürme esnasında göğüs kemiğini desteklemek, oturup kalkarken her iki koldan eşit miktarda destek almak gibi hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Korse kullanmalı mıyım?

Kalp ameliyatı sonrası korse kullanımı kimi hekim tarafından uygulanmasa da aslında bir tür emniyet kemeri gibidir. Korse kullanan hastaların, göğüs kemiklerinin daha erken zamanda iyileşebileceği unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra, göğüs kemiğinin, vücut hareketlerinden asgari düzeyde etkilenmesi de söz konusudur. Yani korse kullanan hastaların, göğüs kemiklerinde hareketlerden kaynaklanan açılmaların ve bunlara bağlı enfeksiyonların gelişme olasılığı hayli düşüktür.
Özellikle aşırı kilolu hastalarımızda önerdiğimiz bir ekipman olan göğüs korseleri çeşitli boyutlarda olabilmektedir. Hastanın kilosu ve beden özelliklerine göre belirlenen korseler ameliyat sonrasından başlamak üzere yaklaşık olarak 6 hafta boyunca destek amaçlı kullanılabilir.
Kalp ameliyatı sonrası korse kullanımında hastaların konfordan şikayet ettikleri durumlar olabilmektedir. Korse kullanımı bu şikayetlerin başında gelir. Hastalar bir an evvel korseden kurtulmak ve eski düzenlerine geri dönmek istemektedirler.
Korse kullanımını belli bir kurallar zincirinde kullanılmalı ve hastanın konforu da sağlanmalıdır. Bu kuralları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Doktorunuzun önerdiği sürelerde korse kullanın.
  • Uygun olan korse tipini doktorunuz belirlesin.
  • Ayağa kalkmadan hemen önce mutlaka korsenizi bağlayın.
  • Korseyi önerilen sıkılıkta kullanmaya özen gösterin.
  • Korseniz bağlı dahi olsa, ağır kaldırmayın.
  • Öksürük anında kollarınızı göğüs üstünde birleştirip göğüs kemiğinizi destekleyin.
  • Korseniz takılı olsa bile omuzlarınız üstünde yatmaya çalışmayın.
  • Otururken veya yarı oturur pozisyonda yatarken korsenizi çıkarabilirsiniz.
  • Korse çıkarıldıktan sonra gelebilecek öksürük nöbetlerine karşı yanınızda mutlaka destek amaçlı bir kalp yastığı bulundurun. Öksürük anında göğüs kemiğinizi desteklemenin pratik bir yolu da budur.
  • Bu kurallar dizisini uygulayarak korse kullanımını eziyet olmaktan çıkarabilirsiniz. İstirahat halinde iken, doktorunuz aksini belirtmemişse korsenizi çıkarıp vücudunuzu dinlendirebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Doç.Dr.A.Faruk HÖKENEK
Kalp ve Damar Cerrahisi

Bunlar da hoşunuza gidebilir...