Kalp Krizi
Kalp Krizi
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) istatistiklerine göre halen ölüm nedenlerinin birinci sırasında kalp hastalıkları gelmektedir. Gelişen tekniklere bakacak olursanız, teşhisi durumunda tedavisi çoğunlukla mümkün olan kalp hastalıklarında kilit nokta, bilinç düzeyinin yükseltilmesinde yatmaktadır. Gelin hep birlikte bu riskleri yakından tanıyalım.
Kalp krizi nedir ?
Kalp krizi (myocardial infarction) , MI (em-ay diye okunur) diye de adlandırılır. Kalbi besleyen koroner damarların çeşitli faktörlere bağlı olarak zaman içerisinde daralması veya tam tıkanması sonucu bu tablo ortaya çıkar. Kalbin bir bölümü oksijenden yoksun kaldığından, o bölümde kalıcı hasar oluşur.
Belirtileri nelerdir?
Kalp krizinin oluşmasına kadar aslında defalarca alarm vermiş durumdadır. İnsanlarımız tarafından geçici rahatsızlık durumları varsayılarak pek önemsenmez. Bu durumda da kalp krizi gerçekleşinceye kadar yüzleşmek mümkün olmamaktadır. İşte sizlere kalp krizi sebepleri olarak sıralayabileceğimiz belirtiler; Bkz:(Kalp krizi belirtileri )
Göğüs bölgesinde yeri tam tarif edilemeyen ağrı (ağrı şiddetlidir ve 30 dakikadan fazla sürer)
Huzursuzluk hissi, nefese doyamama, ağırlık, baskı hissi
Göğüs bölgesinde başlayan ağrının sonrasında boyuna, çeneye ve sol kola yayılması
Baygınlık, bulantı, kusma, soğuk soğuk terleme
Kalp çarpıntısı
Kesin tanı nasıl konur?
Akut tablo esnasında imkanlar ölçüsünde Kalp Elektrosu tanıyı koymak için çoğu zaman yeterlidir. İmkan varsa kalp anjiyosu yapılarak kalpteki sorunlu bölge tespit edilir. Aynı zamanda kalp kapaklarının ve kalbin kasılma gücünün tespiti için Kalp Ultrasonu da yapılması gerekir.
Kalp krizi geçirirsem ne yapmalıyım?
Kalp krizinin, yukarıda açıkladığımız belirtilere sahipseniz;
112 Acil Sağlık hattını arayınız;
Kesinlikle hareket etmeyiniz,
Kıyafetlerinizin yakalarını gevşetiniz,
Derin ve uzun nefes egzersizleri yapınız,
Kesinlikle kendinize kalp masajı yaptırmayınız. Kalp çalışırken kalp masajı yapılmaz.
Sağlıklı günler dilerim.
Ziyaretçi Defteri