Mitral Darlık

•Mitral kapak, bilindiği gibi sol kulakçık (sol atrium) ile sol karıncığın (sol ventrikül) arasındaki kan transferinde, temiz kanı sol kulakçıktan sol karıncığa taşır

• Mitral kapak, bilindiği gibi sol kulakçık (sol atrium) ile sol karıncığın (sol ventrikül) arasındaki kan transferinde, temiz kanı sol kulakçıktan sol karıncığa taşır

MİTRAL KAPAK STENOZU (mitral darlık-kireçlenme)

  • Mitral kapak, bilindiği gibi sol kulakçık (sol atrium) ile sol karıncığın (sol ventrikül) arasındaki kan transferinde, temiz kanı sol kulakçıktan sol karıncığa taşır. Ayrıca kanın aorta pompalanması esnasında da kulakçığa geri kaçışı önlemek için bariyer görevi görmektedir. İşte bu kapakçıkların hastalıkları sonucu kapak açıklığının daralmasına Mitral Kapak Stenozu denilmektedir. Darlık gelişen bu bölge nedeniyle yeterli temiz kan sol karıncığa doldurulamadığından dolaşım sisteminde aksamalara neden olmakta ve birtakım riskli tabloların gelişmesine de olanak sağlamaktadır.
  • Mitral kapağın boyutları normal olarak 4 ile 6 cm²’dir. 2,5 cm²’nin altına düşmesi sonucu şikayetler ortaya çıkar. Darlığın şiddetine bağlı olarak üç şekilde sınıflandırılırlar.Hafif Mitral Darlığı: 2,5 cm²-1,5 cm² arası darlıklar
    Orta Mitral Darlığı: 1,5 cm²- 1 cm² arası darlıklar
    Ciddi Mitral Darlığı 1 cm²       altındaki darlıklar

Mitral Kapak Darlığı Nedenleri

  • Mitral Kapak Darlığının bilinen en yaygın nedeni çocuklukta geçirilen akut romatizman ateştir. Çocuklarda görülebilen boğaz enfeksiyonları sonucu eklemleri ve kalbi etkileyen bu romatizmal hastalık kadınlarda erkeklere oranla iki kat fazla gözlenmektedir. Nedenleri arasında nadiren kapağı daraltabilecek pıhtı tümörler de tespit edilmektedir.

Mitral Kapak Darlığı Belirtileri

  • Mitral Kapak Darlığı belirti vermeden yıllarca varlığını sürdürebilir. Nefes darlığı en temel belirtisidir. Hastaların yüzde 70’i nefes darlığı tarif eder. Efor durumunda, duygudurum değişikliklerinde, hamilelik, yüksek ateş ve ritim bozuklukları durumlarında tespit edilir. Nefes darlığının şiddeti darlığın boyutuyla orantılıdır. Çarpıntı, akciğer ödemi ve kanlı balgam diğer belirtileri arasında yer alır.

 

Tanı

  • Ekokardiyografi (EKO): Kalp ultrasonu diye de bilinen bu yöntemle kalp kapakçıklarının yapısını ve işleyişini görüntülemek mümkündür. Kapak hareketleri ve kapak anomalileri rahatlıkla gözlenebilir. Kalp Angiografisi: Mitral darlıklarda sık başvurulan bir tanı yöntemi değildir. Ancak ameliyat kararı verildiyse tanıyı destekleyici amaçlı ve kalp damarlarının da durumunu görmek açısından düşünülebilmektedir.

Tedavi

  • Romatizmal ateşin kontrol altına alınması ve ısrarlı boğaz enfeksiyonlarının tedavisi sağlanmalıdır. Bu tip hastalarda aylık penisilin uygulaması yapılmaktadır.
  • Endokardit (Kalp iltihabı) bir diğer komplikasyondur. Tüm cerrahi girişimler ve girişimsel işlemler öncesinde uygun antibiyotik verilmesi, olası bakterilerin kalp kapaklarında veya kalp kasında iltihaplı hastalıklara yol açmasının engellenmesi sağlanmalıdır
  • Ritim bozukluklarına sık rastlanan Mitral Darlık hastalarında pıhtı gelişiminin engellenmesi hedeflenir.
  • AF nedeniyle (Ritim bozukluğu) kalp hızında önemli artış ve düzensizlik vardır. Kalp hızının kontrol altına alınması böylelikle hem olası bir pıhtı oluşumunun önüne geçmek hem de nefes darlığı şikayetini asgariye indirmek hedeflenmektedir.

 

Tedavi

Açık kalp cerrahisi ile kapak onarımı veya değişimi ve darlığın genişletilmesi en yaygın yöntemdir. Kalp kapakçığı metalik kapak olabileceği gibi başka canlılardan alınan (domuz, sığır) kapaklar kullanılmaktadır. Canlılardan alınan kapaklar ameliyat sonrası ilaç kullanımı gerektirmeyebilir ancak 10-15 yıl gibi bir ömürleri vardır. Metalik kapaklar ise uzun ömürlüdür. Ancak sürekli kan sulandırıcı (Coumadin) kullanımını gerektirir.

Mitral kapak ameliyatları kliniğimizde başarıyla uygulanmaktadır. Konuyla ilgili sorularınızı iletişim kısmını kullanarak bizlere iletebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir