Mitral Kapak Prolapsusu

Mitral Valve Prolapse (MVP) ya da Mitral Kapak Prolapsusu (MKP) diye bilinen hastalık; sol atrium (kulakçık) ile sol ventrikül (karıncık) arasında bulunan Mitral Kapağın yapısal bozukluğuna bağlı oluşan doku sarkmaları ile karakterizedir.

Mitral Valve Prolapse (MVP) ya da Mitral Kapak Prolapsusu (MKP) diye bilinen hastalık; sol atrium (kulakçık) ile sol ventrikül (karıncık) arasında bulunan Mitral Kapağın yapısal bozukluğuna bağlı oluşan doku sarkmaları ile karakterizedir.

Mitral Kapak Prolapsusu MKP

Mitral Valve Prolapse (MVP) ya da Mitral Kapak Prolapsusu (MKP) diye bilinen hastalık; sol atrium (kulakçık) ile sol ventrikül (karıncık) arasında bulunan Mitral Kapağın yapısal bozukluğuna bağlı oluşan doku sarkmaları ile karakterizedir. Mitral kapak gerektiği gibi kapanamayacağından kulaklık ile karıncık arasında kaçaklar olabilmektedir. İlerleyen kimi vakalarda Mitral Kapak Yetmezliğine neden olabilir.

Hastaların büyük bir çoğunluğunda ise Mitral Kapak Prolapsusu, tedavi gerektirmeden sürebilmektedir. Çok az kişide ise hastalığın seyri veya şiddeti dolayısıyla tedavi gerekebilmektedir.

Belirtileri

Belirti vermeksizin uzun yıllar hastalık varlığını sürdürebilir. Tespit edilmesi genellikle rastlantısaldır. Kanın karıncıktan kulakçığa geçişi sıkça oluyorsa belirti verebilmektedir. Kalp ritminde belirgin değişiklikler (düzensiz kalp atımları ve çarpıntılar), halsizlik, nefes alıp vermede zorluk, baş dönmesi, göğüs ağrısı başta gelen belirtileri arasındadır.

Nedenleri

İnsan kalbinin çalışması esnasında yaptığı pek çok mekanik hareket vardır. Bunlardan biri temiz kanın vücuda pompalanması mekanizmasıdır. Mitral kapak burada görev yapmaktadır. Akciğerlerden gelen temiz kanı sol kulakçıktan sol karıncığa aktarır. Ancak görevi burada bitmez. Karıncığa dolan temiz kan vücuda pompalanırken de bu defa geriye kaçışı engellemek için kapanmak zorundadır. Kapakçık yapraklarında oluşan sarkmalar bu görevlerin aksamasına neden olur.

Risk Faktörleri


Aile öyküsü
50 yaş ve üzeri erkeklerde
Marfan Sendromu
Ebstein Anomalisi
Marfan Sendromu
Ehlers-Danlos Sendromu
Polikistik Böbrek Hastalığı
Skolyoz

Komplikasyonlar

Sık karşılaşılan komplikasyonları olmamakla birlikte yol açabileceği tablolar şu şekildedir.

Mitral Yetmezlik (Mitral Kapak Yetmezliği)
Ritim bozuklukları
Kalp kapak enfeksiyonları
Endokardit

Tanı

Fiziki bulguların yetersiz olduğu Mitral Kapak Prolapsusu hastalığında kesin tanı için şu testlerden yararlanılmaktadır.

EKO (Ekokardiogram)
Akciğer filmi
EKG (Elektrokardiogram)
Anjiyo (Kalp Anjiyosu- Kateterizasyon)

Tedavi ve İlaçlar

Tedaviye çoğu zaman ihtiyaç duyulmasa da risk faktörlerini taşıyanlarda Beta Blokerler, kan sulandırıcı ilaçlardan faydalanılmaktadır. Tedavi mutlaka doktor gözetiminde ve onayıyla

Cerrahi

Mitral Kapak Prolapsusu eğer Mitral Kapak Yetmezliği gibi bir komplikasyona doğru gidiyorsa cerrahi tedavi gerektirebilir. Mitral Kapak ameliyatları; mevcut kapağın onarılması veya Mitral Kapağın komple değişimi gibi iki farklı şekilde yapılabilir. Yapılan testler ve hastalığın seyri yöntemin belirlenmesinde önemli rol oynar.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir