Karotis (Şahdamarı) Hastalığı

Karotis Hastalığı

Beynin ve kafadaki tüm uzvun oksijen ihtiyacını karşılayan, boynun her iki yanında bulunan atardamarlar mevcuttur. Bunlar Karotis olarak adlandırılır.

Beynin ve kafadaki tüm uzvun oksijen ihtiyacını karşılayan, boynun her iki yanında bulunan atardamarlar mevcuttur. Bunlar Karotis olarak adlandırılır. Halk arasında Şahdamarı olarak bilinir.

Toplumumuzda inme olarak adlandırılan SVO (Serebro Vaskuler Olay) şahdamarı tıkanıklığı sonucu gerçekleşir. Beyne kan taşıyan bu damarlarda plak oluşması bazen tam tıkanmaya bazen ise kısmi darlığa sebep olur.  Çoğu zaman da bu plaklardan ayrılan parçalar beynin daha içlerine doğru ilerleyerek o bölgede tıkanıklığa sebep olur.

Genellikle belirti vermeksizin zaman içerisinde ilerleyen bu hastalık; ileri yaşlarda belirtiler vermeye başlar. Geçici görme kayıpları (Göze perde inmesi), konuşma güçlüğü, kelimelerin birbirine karışması, ellerde veya kollarda güç kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Genellikle kısa süreli olarak yaşanan bu durum ciddiye alınmadığı takdirde, ileride felçlere yol açabilmektedir.

Damar sertliği (Ateroskleroz) olan hastalar, sigara, şeker hastalığı, kolesterol, hipertansiyon ve aile öyküsünde benzer hastalıkları bulunanlar risk grubundadır. Kalp veya bacak damarlarında tıkanıklık veya daralma tespit edilen hastaların mutlaka Karotis (Şahdamarı) tıkanıklığı yönünden incelenmesi gerekir.

Tanı yöntemlerinde ise kesin tıkanıklığın derecesini ölçmek açısından çoğu zaman radyolojik tetkiklere başvurulmaktadı. Karotis MR Anjio, Karotis BT Anjio, Karotis Doppler, Anjio ve Beyin Tomografisi gibi ileri tetkiklerden biri veya birkaçıyla kesin tanı konulabilmektedir.

Tedavide ise yaklaşım, tıkanıklığın derecesine göre değişmektedir. Erken yakalanan olgularda ilaç tedavisi ile takip yeterliyken, ilerleyen olgularda ise cerrahi müdahalede bulunmak gerekir. Karotis Endarektomi en sık başvurulan yöntemdir. Damar açılarak tıkanıklığa sebep olan pıhtı temizlenir. Nadir olarak da stent yerleştirme yoluna başvurulabilir.  Bu karar olgunun durumuna göre hekim tarafından verilir.

Kliniğimizde bu tür olgulara başarılı ameliyatlar yapılmaktadır.

Sağlıklı günler dilerim.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir